2016. november 15., kedd

Mariológia


Dogmatika IV. rész


A dogma hivatalosan és tévedhetetlenül definiált kinyilatkoztatott igazság. A teológiai igazság olyan tévedhetetlen tétel, ami a kinyilatkoztatásból logikai úton lett kikövetkeztetve.

A dőlt betűvel vastagon szedett és aláhúzott definíciók a katolikus egyház dogmáit tartalmazzák. A dőlt betűvel vastagon szedett, de alá nem húzott definíciók pedig a teológiai igazságokat.


1. Mariológia

Szűz Mária valóságos Isten-Anya (Theotokosz - Istent szülő). Valóságos anyja az ember Krisztusnak, aki egy személy a második isteni személlyel. Nem adott életet a Fiú-Istennek, de aki tőle született, egy személy a Fiú-Istennel. Egy nő akkor nevezhető valaki anyjának, ha ő foganta és szülte az illetőt, tehát Mária valóban Isten anyja.

Szűz Mária szűz a szülés előtt, a szülésben és a szülés után. Nem következik a megtestesülésből, csupán így méltóbb.

Szűz Mária szeplőtelenül fogantatott. Mária az áteredő bűn nélkül fogant a bűnbeesés előtti állapotban, anyja Anna méhében.

Mária egész élete során mentes volt minden bűntől, és mentes volt a kísértésektől is.

Szűz Mária testével és lelkével a mennybe vétetett. Földi életének befejeztével nemcsak a lelke üdvözült, hanem a teste is megdicsőült.

Máriát vallási tisztelet illeti meg. Csak tisztelet, és nem imádás, ami csak Istent illeti meg.

Mária minden kegyelem közvetítője, mint a megváltó anyja. Sokan szorgalmazzák dogmaként való kihirdetését (társmegváltó).


2. A nőiség elve

A mariológia a nőiség teológiája, az istenség női elvének és az ős-androgünitás archetipikus emléke. Sokat mondó tény, hogy Aquinói Szent Tamásnak nem is volt külön mariológiája, azt a krisztológia részeként tárgyalta. Józef Pucilowski egykori magyarországi domonkos tartományfőnök (akivel a 90-es években néhányszor volt szerencsém személyesen találkozni) arról számolt be, hogy náluk Lengyelországban vannak vidékek, ahol nem a Szentháromságban, hanem a Szentnégyességben hisznek, amelyben a Szűzanya a negyedik isteni személy. Jung tanai szerint a kollektív tudattalan mélyéből feltörő nőiségnek, a teljesség elvének a megnyilvánulásáról van szó.


Link

Interrogationes maiores

A teljesség elve

A Szentnégyesség