2016. november 16., szerda

Egyháztan


Dogmatika V.


A dogma hivatalosan és tévedhetetlenül definiált kinyilatkoztatott igazság. A teológiai igazság olyan tévedhetetlen tétel, amely a kinyilatkoztatásból logikai úton lett kikövetkeztetve.

A dőlt betűvel vastagon szedett és aláhúzott definíciók a katolikus egyház dogmáit tartalmazzák. A dőlt betűvel vastagon szedett, de alá nem húzott definíciók pedig a teológiai igazságokat.


Egyháztan

Az Egyházat Jézus Krisztus alapította. Az Egyház Krisztus alapította vallási közösség, amelynek vezetője a római pápa, és amelynek feladata az emberek megszentelése.

Az Egyházhoz való tartozás szükséges az üdvözüléshez. Ez csak azokra áll, akik a krisztusi tant igazságként felismerik. Akik nem, azoknak nem szükséges az üdvösséghez az Egyházhoz való tartozás.

Az Egyház Krisztus (Titokzatos) Teste

Az Egyház egy, szent, egyetemes (katolikus), és apostoli. Egy: csak egy Egyház van, amely egységes. Szent: mint Krisztus Teste egyesült Istennel. Egyetemes: az egész univerzumra érvényes tanítása van időtől és kultúrától függetlenül. Apostoli: az Egyháznak az apostolok idejéből ered a tanítása és szervezeti felépítése egyaránt.

A pápa az Egyház feje.

A pápa mint Szent Péter utóda az egész Egyház felett a legfőbb kormányzati hatalom birtokosa nemcsak hit- és erkölcs terén, hanem a legfőbb törvényhozói és végrehajtó hatalom egyszemélyben.

Az Egyház a világ végéig fenn fog állni.

Az Egyház Krisztus alapította szervezete felismerhető.

Az Egyház tévedhetetlen. Tévedhetetlensége a kinyilatkoztatásban foglalt igazságokra vonatkozik dogmatikai és erkölcsi kérdések területén. Lényegében a kinyilatkoztatás eredeti formájában való megőrzéséről van szó. Az egyház tévedhetetlensége a pápa tévedhetetlenségében nyilvánul meg.

A pápa tévedhetetlen. A tétel csak akkor áll, ha ünnepélyes keretek között (vagyis jelezve a végérvényes közlést) véglegesen eldönt egy vitás kérdést a kinyilatkoztatott igazságok területén. A pápa tévedhetetlensége gyakorlatilag csak a kinyilatkoztatásra vonatkozik, annak változatlan megőrzése és helyes értelmezése érdekében. A pápa tévedhetetlensége biztosítja az egyház tévedhetetlenségét.

Az egyházi tévedhetetlenség kiterjed azokra a dolgokra is, amelyek úgy függenek össze a kinyilatkoztatott igazságokkal, hogy nélkülük azokat nem lehetne megőrizni.

Ezek a következők:

- a teológiailag biztos igazságok (dogmatikai következtetések)
- a kinyilatkoztatás elemzéséhez szükséges igazságok (például a logikai alapelvek)
- egy zsinat egyetemessége
- a dogmatikai tételek helyes megfogalmazása
- a liturgia
- a szerzetesrendek jóváhagyása
- a szentté avatások

A világ püspöki kara tévedhetetlen akkor, ha a pápával egységesen képviseli az egyház tanítását. Nem számtani, hanem erkölcsi egységről van szó.

A Biblia főszerzője Isten, az emberi szerző csak eszköz, vagyis a Szentírás isteni eredetű mű. Éppen ezért a Biblia nem tartalmaz tévedést. A Szentírás a kinyilatkoztatásnak csupán az egyik része, a másik a Szenthagyomány, ami a kinyilatkoztatásnak a Bibliában nem szereplő része (például, hogy mely könyvek tartoznak a Szentírásba). A kettő együtt adja a teljes kinyilatkoztatást.

Van szentek közössége, amely mint Krisztus Titokzatos Teste egységet alkot, és közöttük a lelki javak közössége áll fenn különböző fokban.

Megengedett és hasznos a szentek képeinek és ereklyéinek a tisztelete. A tisztelet a személynek szól, akit a kép ábrázol, vagy akitől az ereklye származik.