2018. január 16., kedd

Típus és párkapcsolat


1. Az emberek karakterük szerint három típusba sorolhatók:

- szellemi
- lelki
- testi

2. Ezek a karakterek határozzák meg gondolkodásunkat, élet-, és világszemléletünket. A szellemi ember intellektuális, racionális, elméleti. Őt az ész irányítja. A lelki ember intuitív, nem annyira megért, mint inkább átérez. Őt az érzelmek irányítják. A testi ember földhözragadt, élveteg, önző, gyakorlatias. Őt az érzékek irányítják.

3. Senki nem tisztán egyik vagy másik típus, mindenkiben keverednek ezek a tulajdonságok, ám valamelyik típus ismérvei dominálnak benne. A különféle élethelyzetek más-más karaktert helyezhetnek előtérbe, ám az uralkodó típus ilyenkor sem veszti el az illető jellemét meghatározó dominanciáját. A jellemfejlődés alakítja az arányokat, a meghatározó típus azonban őrzi primátusát. Minket most az érdekel, hogy mely típus melyikkel fér össze, kik tudnak leginkább harmonikus párkapcsolatot kiépíteni.

4. A szellemi ember szellemi emberrel a kölcsönös tisztelet és megbecsülés alapján jól kijön egymással. Kapcsolatuk tartós, de hideg. Szellemi ember testi emberrel nem tud együtt élni, kivéve, ha az adott szellemi ember az átlagosnál erőteljesebb testi vonatkozású. Kapcsolatuk tartalma azonban sivár lesz. A szellemi ember igazi társa a lelki ember. Tökéletesen kiegészítik egymást. Harmonikus, gazdag, magas hőfokú kapcsolatban élnek ezek a párok. Előfordul, hogy valamely okból a szellemi ember lemond kapcsolatáról és önmegtartóztató életet él. Az önmegtartóztatásra a szellemi ember a legalkalmasabb.

5. A lelki ember az, aki bármely típussal együtt tud élni, és mindegyikkel (a saját típusával is) gazdag és boldog életet tud élni. Képes az önmegtartóztató életre is, ám ezt ritkábban teszi, mint a szellemi ember.

6. A testi ember leginkább egy másik testi emberrel tud jól, vagy rosszul együtt élni, jellemfejlődése szempontjából mégis szerencsésebb számára egy lelki ember. A testi embert szellemi emberrel való együttélése nehézkes, és alárendelt szerepbe kényszeríti. A testi ember képtelen az önmegtartóztató életre. A testi és szellemi ember kölcsönösen lenézik egymást.

7. Látható, hogy párkapcsolat szempontjából a lelki ember olyan, mint a 0-ás vércsoport, vagyis univerzális, mindenki számára ajánlható. Bizonyos szempontból a legértékesebb embertípus, de mindenképpen a legfontosabb. Ám nem véletlen alakult ki ez a három pszichológiai alaptípus, hiszen mindegyiknek megvan a maga sajátos szerepe az emberiség életében. A testi ember a szükséges anyagi javak előteremtője, a szellemi ember a tudás, az öntudat, az intellektus hordozója, a lelki ember pedig az, aki mindezt egybefogja és összekapcsolja, ő az érzelem, az érzés, tehát az életelv megtestesítője.